Șeicul Mohammed bin Rashid al Maktoum și-a transformat ținutul dintr-un sat adormit într-un paradis al afacerilor și capitală mondială a luxului.

A fost odată un șeic care a avut visuri mărețe. }inutul său, pe țărmul Golfului Persic, era un sat toropit, ars de soare, locuit de căutători de perle, pescari și comercianți care își acostau corăbiile arabe șubrede și bărcile de pescuit de-a lungul unui golfuleț îngust care șerpuia prin oraș. Dar unde alții au văzut doar un golfuleț sălciu, acest șeic, Rashid bin Saeed al Maktoum, a văzut o magistrală către lume.

Într-o zi, în 1959, a împrumutat multe milioane de dolari de la vecinul său bogat în petrol, Kuweit, pentru a draga golful până când a devenit suficient de larg și de adânc pentru vapoare. A construit cheiuri și depozite și a făcut planuri pentru șosele, școli și case. Unii l-au crezut nebun, alții doar că se înșală, dar șeicul Rashid a crezut în puterea noilor începuturi. Uneori, în zori, alături de fiul său cel mic, Mohammed, se plimba pe țărmul gol și își desena visul în aer cu cuvinte și gesturi. Și, în cele din urmă, s-a întâmplat cum a zis el. L-a construit și visul s-a împlinit.

Fiul său, șeicul Mohammed bin Rashid al Maktoum, conduce acum Dubaiul și în jurul acelui golfuleț a construit propriile lui vise înalte, transformând viziunea de la răsărit a tatălui său în lumea fantastică, invadată de lumină, aer condiționat și zgârie-nori, a unui milion de oameni. Profilându-se pe cer ca Manhattanul, un port de clasă mondială și centre comerciale duty-free imense, micul Dubai atrage acum mai mulți turiști decât întreaga Indie, mai multe vase comerciale decât Singapore și mai mult capital străin decât multe țări europene.

Oameni de 150 de nații s-au mutat aici să trăiască și să lucreze. Dubaiul a construit chiar și insule artificiale – unele sub formă de palmieri – pentru a-i găzdui pe cei mai bogați dintre ei. Rata sa de creștere economică, de 16%, este aproape de două ori mai mare decât cea a Chinei. Macaralele pentru construcții punctează orizontul ca niște semne de exclamare.

mai mult la :  www.natgeo.ro

Lasă un răspuns